perjantai 6. heinäkuuta 2018

Treenifilosofiani

Moi!

Treenaaminen on itselleni elämäntapa. Olen tehnyt sitä lähes koko elämäni vaihtelevasti ja monissa eri muodoissa. Nyt hieman avaan miten treenaan salilla ja mitä otan huomioon treeneissä ja niiden ulkopuolella. Oma toimintatapani ei ole suoraan jostain kopioitu, vaan olen itse sen vuosien saatossa käytännössä kokeilemalle testannut ja muokannut itselleni sopivaksi. Se ei varmastikaan sopisi kaikille ottaen huomioon elämäntilanteet ja mahdollisuudet panostaa, mutta se on helposti muokattavissa jokaiselle.

Saliohjelma on monella käytössä. Osa merkitsee tarkkaan liikkeet, toistot, painot, ym. Voidaan treenata 1,2,3,4 tai 5 jakoisella ohjelmalla ja tehdä eripituisia ajanjaksoja treenikausiksi. On mm. voima-, kevennys-, lepo-, kestävyys- ja lepovyysviikkoja. Treenit voidaan siis toteuttaa hyvin monella eri tapaa ja aina löytyy joltain "asiantuntijalta" viiltävää analyysiä mikä voisi olla parempi ratkaisu.

Ruoan ja levon suhteen löytyy monenlaista ohjetta ja yleisintä settiä on kiteytettynä tyyliin: "Syö useasti eli noin 5-6 krt päivässä pieniä annoksia, proteiinia tulisi saada n. 2g per painokilo vuorokaudessa, hyvä pitää yksi herkuttelupäivä viikossa, treenaa kovaa ja muista levätä riittävästi, lihas kasvaa levossa" Sen enempää ottamatta näihin kantaa siirrytään omaan tekemiseeni eli tässä kiteytettynä oma reseptini omaan tekemiseeni ja jaksamiseen, sekä mielenkiinnon ylläpitämiseen.

1. Treenit

Ei kiveen hakattua saliohjelmaa. Olen aina treenannut ilman tarkkaa saliohjelmaa ja mielestäni se on paras ratkaisu. Treenijakoni voi olla viikkotasolla hyvinkinkin poikkeava toisistaan, mutta koko ajan käyn läpi koko kroppaa. Haluan käydä salilla 5-6 krt viikko ja sitä olen nyt tehnyt kohta 4 vuotta. Eli siis näin aktiivisesti en ole ennen treenannut. Tähän päälle vielä satunnaiset pyöräilyt, lenkkeilyt, futikset, frisbeegolffit ym.

Mennessäni salille päätän yleensä vasta salilla mitä tulen treenaamaan. Aina alkuun teen lämmittelyn joka kestää 10-20min. Lämmittelyssä käytän kehonpainoharjoitteita, kevyitä lisäpainoja, venyttelen , sekä teen liikkuvuusharjoitteita. Kuuntelen koko ajan kroppaani, enkä treenaa lihasryhmiä uudelleen elleivät ne ole palautuneet. Laitteita ja liikkeitä vaihtelen useasti, sillä en halua tykittää samoilla liikkeillä viikkotolkulla ja aiheuttaa rasitusvammoja.

Kun ei ole mitään pakollista saliohjelmaa ja siihen sidottuja laitteita niin ei tarvitse myöskään salilla kytätä ja odotella vuoroaan. Treenini kestää noin 45-75 min ja en halua istuskella odottamassa vapautuvia laitteita. Varioin aina. Treenipainoissa ja progressiossa pyrin kasvuun. Vaikka mitään en kirjaa ylös niin muistan kaikki treenipainot ja toistomäärät. Toistomäärät liikkuvat yleensä 8-10 tasolla, mutta välillä tulee tehtyä 3-6 toiston ja vastaavasti 15-25 toiston mittaisia sarjoja.

2. Ravinto

En käytä mitään lisäravinteita/ piristeitä muuta kuin kahvia. Ja sitä menee paljon. Kokeillut olen protskuja ym. mutta en ole havainnut niissä muuta kuin negatiivisia vaikutuksia. Syön puhdasta ruokaa riittävästi, joten ravinnon suhteen en muuta tarvitse. Kuinka paljon ja usein syön? Syön riittävästi eli silloin kun alkaa olemaan nälkä alan syömään. Samoin syön aina treenin päälle. Mitä rajoitteita ei ruokavaliossani ole enkä laske kaloreita. Tiedän aika tarkkaan minkä verran voin syödä, jotten lihoisi. Herkuttelen silloin kun siltä tuntuu. Kuten edellisissä postauksissani olen maininnut, niin sokerin viedessä treenitehoja olen pyrkinyt vähentämään herkutteluja sen vuoksi. Ruuasta tulee nauttia eli mihinkään riisi-kana-maitorahka- setteihin en halua lähteä. Kokeiltu on sitäkin.

3. Lepo

Riittävä lepo eli jaksaminen. Lepää silloin, kun siltä tuntuu. Lisäksi pidän 2-3 krt vuodessa noin viikon tauon urheilusta kokonaan eli tuntui siltä tai ei. Olen huomannut sen vain positiiviseksi ja tauko antaa hermostolle lepoa, lisää virtaa entisestään, vaikka muuten tuntuisikin ettei taukoa tarvitse. Treeniohjelmaan merkityt lepopäivät eivät ole mun juttu, sillä en voi etukäteen tietää milloin lepopäivän tarvitsen. Tai kaksi. Tavallaan on pakkolepo, mutta en näe siinä mitään järkeä, jos treenit on suunniteltu järkevästi liikaa samoja lihasryhmiä kuormittavaksi. Mutta kukin tyylillään.

Tämä vähän avaa omaa tekemistäni. Kannattaa siis miettiä asioita ja niiden toimivuutta. Se, että asiat tekee vapaamuotoisesti ei tarkoita, että tekee asiat väärin tai laiskasti. Itse jaksan hyvin tällä tyylillä ja voisin treenata useamminkin käyttämättä mitään ylimääräisiä lisäravinteita ym. Vain kahvia :).

-kahvimestari





keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Back to basics

Hello!

Normi salitreenaajalle on mielestäni muutamia perusjuttuja, joita tulisi ja kannattaisi ottaa huomioon. 

Motivaatio ja tavoite
Mikäli ei ole tavoitetta, todennäköisesti motivaatio loppuu hyvinkin nopeasti. Tavoite voi olla esim. painonpudotus, lihasmassan hankkiminen, kropan kiinteyttäminen, tulosten progressio (maksimi, toistomäärät, ym.) Mikäli tuloksia ei tule on syy yleensä tekemisen laadussa.

Perustekeminen
Perusliikkeet eli yksinkertaiset ja toimivat liikkeet on kaiken pohjana. Valitse itsellesi liikkeet, joita omat ominaisuutesi antavat myöden tehdä. Esim. kulmasoudussa löydä itsellesi sopiva tyyli eli onko se sitten tangolla tehty vai käsipainoilla. Vai kannattaako liikettä ylipäätään tehdä. Liian monimutkaiset liikkeet ja niiden hyödyt kannattaa pohtia tarkkaan. Haaskaatko niissä vain aikaasi ja saatko niistä haluttuja tuloksia.

Tekniikka
Keskity tekniikkaan ja unohda painojen kanssa egoilu. Mikäli hauiskääntö on sinulle koko kropan liike tai jalkakyykky alaselälle riski, niin sinun tulisi miettiä mitä teet väärin. Kysy ihmeessä neuvoa ja ennenkaikkea opiskele itsekin esim. katsoen Youtuben kautta tutorial videoita.

Vinkit
Harjoittelussa on hyvä keskittyä muutamiin liikkeisiin, jotka tulevat auttamaan sinua jatkossa kaikessa kuntosaliharjoittelussa. Tässä 6 tipsiä:

1. Otevoiman harjoittelu, farmarikävely
2. Vatsalihakset monipuolisesti
3. Leuanveto eri variaatioin
4. Punnerrukset eri variaatioin
5. Yhden jalan kyykyt eli esim. tuetut pistoolikyykyt ja askelkävely lisäpainoilla tai ilman
6. Lämmittely

Kesän jatkoa...

-kahvimestari

maanantai 25. kesäkuuta 2018

Hiilarit, rasvat, proteiinit..

Moi!

Ajattelin hieman kertoa näkemyksistäni liittyen makroihin eli hiilihydraatteihin, rasvoihin ja proteiineihin. Normaalistihan tavallinen kuntoilua satunnaisesti harrastava ei ajattele sen enempää mitäköhän ravinteita mikäkin ruoka-aine sisältää. Tilanne muuttuu melkoisesti, jos esim. salilla aktiivisesti alkaa kiinnittämään makroihin huomiota.

Palautumisen kannalta on "palkkari" eli palautusjuoma.  Asiasta on turha alkaa uudestaan vääntämään rautalangasta vaan oleellisen voi lukea täältä eli Lihastohtori ja viiltävä analyysi

Niille, jotka eivät jaksa artikkelia lukea, niin artikkelin kirjoittaja Hulmi asian lopussa tiivistää:

 "Summa summarum. Panosta treenin jälkeiseen proteiinipitoiseen ravintoon, on se sitten palautusjuoma, pelkkä normaali ateria tai mieluummin molemmat. Muista kuitenkin, että palautusjuoma on vain treenin efektin ja jossain määrin palautumisen tehostekeino, ei oikotie onneen!"

Itse en palautusjuomia käytä kuin satunnaisesti. Olen suunnitellut treenit niin, että pääsen treeneistä suoraan ruokapöydän ääreen. Ja silloin syön pääasiassa proteiinipainotteisesti vähillä hiilareilla. Rasvaa en välttele. Toimii minulla parhaiten. Palautumisen kannalta olen huomannut vähäisten hiilarimäärien nopeuttavan palautumista ja tämän olen ihmiskokeellisesti itselläni testannut monia kertoja. Esim. jalkapäivästä palautuminen kestää 6-7 vuorokautta korkeilla hiilareilla, kun taas vähillä hiilareilla palautuminen yleensä max 3-4 vuorokautta. Ja välillä tosiaan vain muutama päivä.
Iltaisin tykkään syödä hieman leipää, sillä olenhan aina ollut "leipäpoika". Tällä varmistan itselleni paremmat yöunet, joten hiilareita en siis todellakaan kokonaan välttele. 

Sitten vähän sokerista.. Tykkään syödä herkkuja ja niitä myös syön kun siltä tuntuu. En pidä erikseen mitään kalenteriin merkattuja herkkupäiviä vaan esim. leffaan mennessä osta irtokarkkeja ja syön ne hyvällä omalla tunnolla. Muuten välttelen sokereita eli herkkuja. Kahvia menee paljon ja siinä käytän makeutusainetta. Joku voi makeutusaineenkin demonisoida, mutta nykypäivänähän kaikki on pahasta 😁 Tässä linkkiä pohdintaa makeutusaineesta ja näkökulmaa 

https://www.youtube.com/watch?v=lyG-yRwYxT0

Sokerin vaikutus omaan vireystilaani on myös ihmiskokeilla testattu ja tulos on aina sama. Liikaa sokeria ja jaksaminen sekä treenitehot laskevat. Vireystila voi olla hyvä, mutta räjähtävyys, voima ja kestävyys katoavat. Olo on kuitenkin jotenkin veltto, joten esim. joulunajan herkkumätöt näkyy suoraan treeneissä ja rauta painaa enemmän kuin koskaan. Välttelemällä sokeria ja muistamalla, että herkkujen syöminen silloin tällöin on ok niin treeneistäkin tulee mukavampia. Motivaatio voi loppua jaksamattomuuteen salilla ja tällöin syynä voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin liika sokeri. Nautinnot kuuluvat laadukkaaseen elämänlaatuun ja sitä vartenhan tässä yritetään vinkkejä ja neuvoja antaa, jotta ymmärretään liiallisuuksiin menemisen aiheuttamat seuraukset.

Treenifilosofiaani kuuluu nämä tärkeät kulmakivet: Riittävä monipuolinen ja maistuva ruoka, riittävä lepo, treenin tehokkuus, ei lisäravinteita, ei käytössä treeneissä vyötä, polvi-, ranne- tai muitakaan tukia, vaan pyrkimys rikkomatta itseään kehon kestämillä painoilla ilman tukitoimia.

Joku voi olla asioista eri mieltä ja that's fine 😁

Tässä tosiaan hieman asiaa ja asian vierestä. Pitää aina muistaa treenien ja ravinnon sopivuus kullekin yksilölle. Kun siihen lisätään duunit, käytössä oleva vapaa-aika, tavoitteet..  aina pitää pohtia yleisten neuvojen sopivuutta kullekin yksilölle. Näissä ei paljon tutkimustulokset ja data aina auta.

Nyt kahville ja jäätelölle.

-kahvimestari

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Sinähän treenaat itseäsi varten

Tässä teksti jonka julkaisin aikoinaan. Luin sen taas läpi, olkaa hyvä.

Jokaisella pitää olla jokin tavoite salilla käymisessä/treenamisessa. Parempi kunto, omaa aikaa, painonhallinta, more muscle, kiinteytys ym. Mikäli oma treenaminen hiipuu, niin kannattaa lähteä miettimään miksi. 

Usein syy on ei muka ehdi. Tai ei tällä hetkellä jaksa. Onhan se mukavaa, mutta ei jostain syystä tällä hetkellä kiinnosta. Tekosyitä lähes poikkeuksetta aina. Sairastuminen on syy, jonka vuoksi treeneihin on syytäkin tulla pidempikin tauko. Joskus on tietoisesti hyvä pitää viikon tai kahden tauko ja tunnustella miten kroppa ja mieli asiaan suhtautuu.

Väsymys on hyvä syy jättää treeni väliin. Mutta jos väsymyksen takia joutuu jättämään viikon treenit väliin niin syy pitää selvittää. Ja puntaroida onko syy väsymystä vai laiskuutta. Jos treenimäärät, ravinto ja lepo on balanssissa niin terve ihminen hoitaa helposti 3-4 kertaa treenit viikossa.

Mikäli sinulle tulee vaihe ettei oikein taas kiinnosta niin kannattaa yksinkertaisesti vaan pakottaa itsensä lenkille tai salille. Tsekkailla ehkä vähän yuotubesta treenivinkkejä. Usein kipinä taas löytyy ja mieli muuttuu. 

Henkilökohtasesti en tee tarkkoja ohjelmia itselleni aikataulullisesti ja silloin on helpompi treenailla. Jos päätän keskiviikon ja sunnuntain olevan lepopäiviä niin itselleni tulee olo liian systemaattisesta treenaamisesta ja pakosta. Käyn salilla silloin kun siltä tuntuu ja välillä silloin kun ei siltä tunnu. Treenaan sen verran kovaa, etten oikein ennakkoon osaa sanoa milloin lepopäiviä tarvitsen. Ja aina voi käväistä esim. kävelylenkillä/pyöräilemässä kaiken muun treenin päälle lähinnä omien ajatusten kanssa.

Pointtina siis se, että meille kaikille tulee joskus heikompia hetkiä. Pahin vastustaja itsellesi on oma mielesi. Jos et halua treenata niin sitten et halua. Jos haluat, mutta jokin mättää ja laiskottaa niin asialle voi tehdä jotain. Mikäli treenaat liian kovaa etkä palaudu, treenaat siis vain liian kovaa nykykuntoosi nähden. Mikäli olet väsynyt et välttämättä lepää tarpeeksi. Jos et jaksa salilla oikein treenata, syötkö oikein eli riittävästi ja terveellisesti (et liikaa, etkä liian vähän). Nämä asiat ovat yksilöllisiä ja vastaukset löytää kokeilemalla. Kaikille ei samat jutut toimi.

Lepoa tai treeniä, mitä sinä nyt ikinä tarvitset. Jokainen tsemppaa ja hoitaa ruutunsa niin keskenämme olemme jokainen itseemme tyytyväisiä. Treeni-intoa talven pimeyteen!!

Ps. Ja jos haluat kuulla miksi oma juttu ei nyt oikein toimi, niin kerro tilanteesi niin annan mielelläni vinkkejä.

-kahvimestari
Moi!

Lupasin palata pohdintaan aiheista valmentaminen ja mitä kannattaa ottaa huomioon pt:n valinnassa.
Valmentaminen on vaikea laji ja hyvin moni kuvittelee osaavansa valmentaa riittävästi, jotta voi kutsua itseään valmentajaksi. Valmentaja-tittelihän on veteen piirretty viiva eli sille ei periaatteessa ole mitään pakollista koulutusta, jotta voi kutsua itseään valmentajaksi. Tietysti lajeista riippuen löytyy tutkintoja, huippuvalmentajatutkintoja ja eri asteita valmennusportaita. Mutta periaatteessa ilman mitään koulutusta voi toimia esim. fysiikkavalmentajana, pt:na tai jalkapallovalmentajana tietylle tasolle asti. En lähde nyt purkamaan kilpaurheilun ja valmennuslisenssien pakollisuutta tai vaateita, vaan käsittelen ylipäätään valmennuksen ymmärtämistä oli sitten kyse minkä tasoisesta harrastelijasta/kilpailijasta tahansa lajista riippumatta.

Millainen on hyvä valmentaja? Hyvän valmentajan ei tarvitse olla itse menestynyt urheilija. Hänen tulee ymmärtää, minkä takia hän valmentaa ja mitä hän pystyy valmennettavalleen tuomaan. Teoriat voi opetella kuka tahansa, mutta teorioiden soveltamisessa tarvitaan pelisilmää.

Ensimmäiseksi siis pohdimme tarvitsetko pt:ia ollenkaan vai onko hän alku ja tien näyttäjä elämäntapamuutoksellesi. Kuinka paljon valmentaja on kiinnostunut käyttämään aikaa sinun valmentamiseen? Mitä hän pystyy sinulle opettamaan? Mitä vaadit ja odotat häneltä? Pitääkö valmentajan näyttää ulkoisesti pätevältä ja uskottavalta? Millaista motivaatiota ja palautetta odotat? Mitä valmennus saisi kustantaa?

Kannattaa siis pohtia asiaa monelta kannalta. Myös sitoutuminen omiin tavoitteisiin ja harjoitteluun voi olla täysin arvailua alussa ja näin ollen tulee pohtia myös salikortin hintoja ja niiden sidonnaisuusaikoja. Siis jos tarkoituksesi on käytännössä treenailla salilla. Kuntosalien omien pt:n taso on hyvinkin kirjava. Hyvin usein kyseessä on sama kaava eli aloitustaso, laitteiden läpikäynti, ruokavalio ja treeniohjelma. Näissäkään ei usein pt:lla riitä osaamista ja kykyä yksilöidä valmennusta ohjelmien ja ruokavalion suhteen.

Hyvin yksinkertaisista asioista on kuitenkin kysymys. Mikäli treenaat jotain, niin tulokset paranevat. Näin on joka asiassa. Juoksussa, uinnissa, punnerruksissa, vatsalihaksissa, ym.  Löydä itsellesi sopivat harjoitteet ja anatomiaasi sopivat laitteet ja liikkeet. Syömisen suhteen sinun tulisi syödä ruokia joista pidät. Miten palaudut ja kuinka usein arkesi antaa mahdollisuuden treenata. Jos valmentajasi sitoutuu näihin asioihin paneutumaan niin hyvä.

Toivottavasti sait näistä vinkeistä uusia näkökulmia ja ehkä jopa voit nyt heittää pallon nykyiselle trainerillesi hänen motivaatiostaan ja osaamisestaan. Liukuhihnatuotetut personal trainerit ovat toistensa kopioita. Ollakseen hyvä valmentaja tulee ymmärtää asioita kokonaisvaltaisesti ja hankkia koko ajan lisää tietoa.

Palataan taas pikapuolin, mikäli nyt opiskeluilta ja muilta kiireiltä ehdin. Tsemppiä treeneihin!

-kahvimestari








lauantai 13. tammikuuta 2018

Verkkovalmennus

Morjes!

Tämä tekstini koskee otsikon mukaisesti verkossa annettavaa valmennusta eli tuntemattomille ihmisille tuntemattomilta ihmisiltä annettavaa valmennusta treeniohjelmineen ja ruokavalioineen. Mun on vaikea käsittää miksi kukaan lähtee valmennusmielessä rahastamaan verkkovalmennuksilla ja samaan aikaan puhuu valmennuksen erinomaisesta tasosta ja kehtaa tehdä vertailua henkilökohtaiseen tapaamisiin perustuvaan perinteiseen valmentamiseen.

Muutama pointti miksi ei kannata maksaa nettivalmennuksista:

Tottakai joku voi ajatella, että parempi sekin kun ei tiedä mistään mitään.
En ymmärrä miksi ei itse voi ottaa asioita selville? Google, youtube..

Aloittelija pääsee helpommalla, kun saa kaiken valmiina.
Asenne on jo lähtökohtaisesti väärä. Helppoa ei ole välttämättä koskaan aloittaa ellei joku ole kädestä pitäen opastamassa. Jos jo käy salilla niin miksi halutaan tilata ohjelma joltain randomilta ja kuvitella, että sitä oikeasti kiinnostaa muu kuin raha. Eihän tämä kyseinen verkkovalmennusmyyjä edes halua panostaa asiakkaaseensa kuten valmentajan tulisi. Lisäpalveluina kyllä, more money. Menee ajatuksellisesti väärin päin. Kovin duuni on valmennuksen aloituksessa, tutustua valmennettavaan, antaa treeniohjeet, nähdä käytännössä, sovittaa ravintopuoli ja treenit arkeen ym.

Edistyneemmille hyvä juttu.
Miten niin? Hommaa oikea valmentaja.

Halvempi kuin oma valmentaja eli PT.
Ehkä niin, mutta miksi maksaa asioista jotka saa maksamattakin. Kädestä pitäen opettaminen ja tuntemukset sekä motivointi ei oikein sähköpostilla tai videolla välity.

Yllä siis muutama väite, joita kuulee usein. Itse en voisi tuollaiseen nettivalmennuskuraan lähteä mukaan, vaikka rahaa siitä saisinkin revittyä. Mitään valmennuksellisia elämyksiä ei niistä saa. Ja mitenkä nämä tällaiset palveluntarjoajat sattuvatkin olemaan pt-kurssin käyneitä (toisin sanoen olivatpa tai eivät, virallista koulutusta ei ole) tai fitness-alan "ammattilaisia".

Valmentamisessa pitää aina muistaa valmentamisen vaikeus. Vaikka teoriat olisivatkin hallussa, ei välttämättä näkemys riitä valmentamiseen. Tiedän monia valmentajia, sekä huippuvalmentajatutkinnon suorittaneita, jotka eivät käytännössä ymmärrä asioista yhtään mitään. Diplomi kaulassa pullistellaan, mutta kun "luvalla" saa valmentaa ja koulutuksen on läpäissyt niin pakkohan se on hyvä olla. Varsinkin fitness-alalla näyttää meriitiksi riittävän sm-mitali ja heti ollaan valmentamisessakin olevinaan guruja. Sama asia kun esim. SM-liiga jääkiekkoilija on aina halunnut valmentaa. 7 SM-kultaa pelaajana, mut valmentamiseen ei riitä rahkeet, auktoriteetti eikä loppupeleissä tarvittavaa kiinnostustakaan ole. Olis vaan niin kiva valmentaa.

Tässä hieman pohdittavaa itse kullekin. Seuraavissa postauksissani käsittelen enemmän valmentamista ja nimenomaan PT:n palkkaamisessa huomioon otettavia tekijöitä.

Ja ei muuta kuin tiukkaa treeniä, mikä sitten treenimuotosi onkaan!

-kahvimestari

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Moi!

Päätin alkaa kirjoittelemaan lähinnä omaksi ilokseni pääasiassa kuntoilusta, ravinnosta ja hyvinvoinnista. Ikää on mittarissa 42 vuotta ja perheeseeni kuuluu vaimo, sekä 4 lasta. Oma terveydentilani suht ok, lukuunottamatta silmävammaani, joka aiheutui työtapaturmassa vuonna 2013. Silmä särkee koko ajan ja vaikuttaa päivittäiseen elämään laskien elämän laatua. Kyseisen vamman vuoksi olen nyt uudelleenkoulutuksessa Turun AMK:ssa opiskelemassa liiketaloutta ja valmistua olisi tarkoitus 31.12.2019.

Vamma siis vaikuttaa opiskeluun, nukkumiseen, treenaamiseen ja ylipäätään olemiseen. Unirytmin ylläpito on tärkeää, samoin niskahartiaseudun tulee olla koko ajan ilman kireyksiä ja jumia. Stressi aiheuttaa myös suuremmat säryt ja sitäkin siis tulisi välttää. Helpommin sanottu kuin tehty. En kuitenkaan sen suuremmin vaivasti valita vaan yritän elää rasittamatta silmää liikaa.

Tällä hetkellä kaiken opiskelun ja perhearjen ohella on saada kroppa ns. kesäkuntoon. Lähtöpaino oli 01.01.2018 180/95kg ja tavoitteeni on olla 01.06.2018 180/85kg. Treenejä olen vetänyt kuntosalilla viimeiset 3 vuotta n. 5 krt/vko ja nyt olen vähentänyt treenimäärän 4krt/vko. Kaloreita ja syömisiä en aiemmin sen enempää ole laskeskellut, pääasiana on ollut riittävä syöminen ja arjessa sekä treeneissä jaksaminen. Nyt kuitenkin pidän ruokapäiväkirjaa päivittäin ja haluan dataa syömisten määristä ja vaikutuksista painoon. Lisäravinteita en käytä, vaan pyrin syömään monipuolisesti. Maitoa menee kahvissa, ei muuten ja herkkuja pyrin välttämään. Ajatuksena kuitenkin syödä edelleen tarpeeksi.

Kannattaa siis seurailla tekemisiäni ja kommentit on erittäin tervetulleita. Pyrin kirjoittelemaan viikoittain ja pitämään lukijat ajan tasalla. Seuraavat puoli vuotta on aika hektistä, mutta intoa riittää ainakin vielä. Treenaamisen iloa ja jaksamista pimeään talveen.

-kahvimestari